22.5.22

כיצד בודקים מנת משכל IQ?


לאחרונה יצא בישראל מבחן אינטליגנציה, שהותאם לאחר שנים של עבודה מאומצת רב צוותית לאוכלוסיה הישראלית על כל גווניה. המבחן נקרא וודקוק ג'ונסון והרכבו בוסס על תיאוריות שונות מאלו שהיו נפוצות עד כה. מבחן זה מועבר יחד עם בטריית מבחנים נוספים כחלק מתהליך אבחון פסיכודידקטי.

בהעברה מלאה של כל המבחן (23 תתי מבחנים) נדרשים כארבע שעות; זמן רב מאד שיכול לעייף את גם את הנבחן וגם את הפסיכולוג החינוכי, המעביר את אבחון פסיכודידקטי.

למעשה, ניתנה לפסיכולוג החינוכי אפשרות לבחור את בטריית המבחנים, המתאימה למקרה ולשאלה או לשאלות שעלו בהפניית התלמיד/ה לאבחון פסיכודידקטי.

כמה טיפים למפגש בדיקת מנת המשכל IQ:

  • חשוב להגיע למפגש במצב עירני, שבע ורגוע. בדרך כלל לא ניתן לאכול במהלך אבחון פסיכודידקטי, אך ניתן לעשות הפסקות להתרעננות.
  • אין צורך ללמוד ולהתכונן למבחן האינטליגנציה או אבחון פסיכודידקטי.
  • לפני העברת בטריית המבחנים לבדיקת מנת משכל ואבחון פסיכודידקטי תערך שיחה מקדימה עם הפסיכולוג החינוכי לקבלת מידע ורקע על היסטוריית החיים מרקע הלידה ועד היום בכל הקשור למצב משפחתי, התפתחותי, בריאותי, חברתי, לימודי רגשי ועוד.
  • ניתן להפנות שאלות לפסיכולוג החינוכי לברור נושאים הדורשים ברור בשיחה המקדימה, אך גם במהלך אבחון פסיכודידקטי.
  • הפסיכולוג החינוכי יתן הסבר כללי על המבחנים שהולכים לעבור, לאיזה גילאים הוא מיועד, ומה נדרש מהנבדק/ת. חשוב לזכור שמבחני משכל בנויים בדרגת קושי עולה. לא כולם יכולים לענות נכון על כל השאלות. יתכנו מצבים לגיטימיים של טעויות או חוסר ידע, כאשר המטרה למפות חוזקות וחולשות של הנבדק/ת.
  • במהלך המבחנים הנבדק יצטרך להתמודד עם מיגוון נושאים כמו ידע כללי, אוצר מלים, אנלוגיות מילוליות, מציאת חלקים המרכיבים צורות גיאומטריות ועוד.
  • ישנם גם מבחנים שבודקים גמישות בפתרון בעיות חדשות, שלא ניתן לפותרן על סמך הרגלי למידה, סכמות או תסריטים קודמים. במבחנים אלו יהיה צורך להתבונן בתופעה ולגלות עקרונות או כללים חדשים. נצטרך לחשוב באופן לוגי תוך כדי שימוש בהנחות ובעקרונות ידועים.
  • בין המבחנים ישנו מבחן הבודק למידה אסוציאטיבית בו הנבדק מתבקש ללמוד קוד סתרים, באמצעותו הוא צריך לפענח משפטים כתובים.
  • ישנם גם מבחנים הבודקים קשב שמיעתי וקשב חזותי, שהם בדרך כלל מבחנים משעממים, הדורשים לסרוק במגבלת זמן (נמדד עם סטופר) גירויים חזותיים על מנת למצוא את גירוי המטרה או לחזור על גירויים שמיעתיים (מספרים, אותיות) במיגוון דרכים.
  • בדיקת מנת המשכל ו/או אבחון פסיכודידקטי יערכו בשני מפגשים, תלוי בגיל הנבדק/ת; ככל שהנבדק צעיר יש צורך ביותר מפגשים קצרים ולהפך; ככל שנבדק בוגר יותר ניתן להאריך את זמן המפגש.
  • תוצאת מנת המשכל ה - IQ הינה התפלגות נורמלית: ציונים הנעים בין 90-109 נחשבים בתחום הממוצע. ציונים בין 80-89 נקראים 'נורמלי נמוך' או בטווח הנמוך של הממוצע. ציונים בין 110-119 הינם בטווח העליון של הממוצע ומכונים 'נורמלי גבוה'. סקלות נוספות, שהינם בטווחים הקיצוניים, מכילות אחוז נמוך יותר באוכלוסיה: טווח ציונים של 120-129 נקרא 'מעולה', 130 ומעלה נקרא 'מעולה ביותר'. טווח ציונים בקצה הנמוך של הסקלה: 70-79 'גבולי', 69 ומטה 'פיגור'.
  • בשלב זה חוייבו להשתמש במבחן אינטליגנציה וודקוק ג'ונסוןו במגזר הציבורי בשרותים הפסיכולוגים החינוכיים, והוא משמש בפרויקט הפיילוט של מל"ל (מלקות ללמידה) לבדיקת התאמות לבגרות לכתות ט' בכמה מקומות בארץ כחלק מתהליך פסיכודידקטי. אין חובה בשלב זה להשתמש דוקא במבחן זה במגזר הפרטי; ישנם מבחני אינטליגנציה נוספים כמו: מבחני הווקסלר לגילאים השונים, המועברים על ידי פסיכולוג חינוכי בתהליך אבחון פסיכודידקטי.


קרא עוד:

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה